ŞÜKRÜ ÜNAL DOSTLUK TURNUVASI

KEMAH KÖYLERİ DOSTLUK FUTBOL TURNUVASI NASIL BAŞLADI ?

Kemah köyleri dostluk turnuvası, nahiye birliği için toplantı yaptığımız ortamdan doğmuştur.

Bozoğlak, Kardere, Seringöze, Dikyamaç, Gülbahçe, Çiğdemli,
Karacalar, Hakbilir ve Gediktepe köy dernek başkanları olarak köy

Sorunlarını görüşmek için bir araya gelirdik. 1976 yılında gayri resmi olarak `”Bozoğlak nahiye köyleri Birliği’ni”’ kurduk. Toplantılarımızı yapmak için Bozoğlak lokalinde bir araya geliyor, sorunları dile getiriyor, çözüm yolları arıyorduk. Toplantılardan sonra Bozoğlaklı gençlerle sohbet ediyor, onların ufuklarını açmaya, dernekçiliğe sıcak bakmalarına yardımcı oluyor ve gençlerin çeşitli fikirlerinden de biz istifade etmeye çalışıyorduk.

Bu sohbet toplantılarından birinde köy gençlerinin birbirlerini tanıma imkanını bulmaları yanında örf ve adetlerini birbirlerine aşılayabilmeleri için köy futbol takımları kurmalarını ve köyler arası karşılaşma yapmalarını önerdim. O gün orada bulunan Bozoğlak köyünden Erol Babacan, Hüseyin Çakmaktaş, Bekir Sevinç ve nahiyenin o günkü başkanı İmdat Çakmaktaş bazı köylerin takımlarının var olduğunu , birbirleriyle maç yaptıklarını söyledi. Ben de bu işi örgütlemeyi , turnuva haline getirmeyi önerdim. Bunu dikkate alan Bozoğlaklı gençlerden Erol babacan beni telefonla aradı Haydarpaşa sahasını tuttuklarını ifade etti. Söz konusu turnuvayı yapmak üzere bir araya gelmemiz konusunda anlaştık, ulaşabildiğimiz köy yetkilileriyle 1978 yılı mart ayının ilk cumartesi saat 19.00 da Bozoğlak Lokali’nde toplandık.

AMACINIZ NE İDİ ?

Amacımız, futbolun vesilesiyle gençleri bir araya getirip kaynaştırmak, örf ve adetlerimizi yaşatmak, eski dostluklarımızı yeniden canlandırmaktı, bunun için futbolu bir araç olarak düşündük. Her genç bu zevki paylaşmak ister diye düşündük. Bu insanoğlunun fıtratında vardır. İşte insanoğlunun yaradılışında var olan bu içgüdüyü araç olarak kullanarak, Kemah köylerini bir arada toplama, onlara bu zevki tattırma düşüncesiyle yola çıktık. Tabi bu amacımız gerçekleşirken Kemahlılarda futbol zevkini doyasıya yaşadılar. Köyünden seneler evvel çıkmış Kemahlıları tribünde kucaklaştırdık, Kemah’ta beraber olduğu kişinin oğlunu, kendi oğlu ile top koştururken onun mutlu olacağını düşündük, Kemahlı gençlerin kötü yollara düşmesini engelledik, birbirleriyle tanışmasına vesile olduk, yeğenlerin, aynı köylü gençlerin burada tanışıp kaynaştıklarına şahit olduk, onlara futbolun tüm zevkini tattırdık, bu arada örf ve adetlerini öğrendiler, gelecek kuşaklara ışık tuttular, yaptıkları ticari işleri birbirlerine sundular, birbirleriyle alışveriş yapmalarını sağladık, gençlerin spor yapma imkanını geliştirdik.

BU TURNUVAYI NEDEN BOZOĞLAK NAHİYE BİRLİĞİ BAŞLATAMADI ?

O dönemde ben Gediktepe köy dernek başkanı aynı zaman da nahiye birliğinin genel sekreterliğini yapıyordum. Kardere köyünden rahmetli Orhan Bozdemir birlik başkanı bende onun sağ koluydum. Nahiye için defalarca Ankara`ya gittik, yol,su, elektrik,telefon için dilekçeler verdik ve bunları takip ettik, ayrıca 1979 yılında nahiyemize Tepebaşı gazinosunda nahiye gecesi düzenledik, o yıl birde nahiye birliği adına güzel bir yıllık çıkardık bu çalışmalara tüm nahiye köy dernek başkanları katılmıştır. İşte o dönemde aklımda şimşek gibi çakan bu turnuva fikrini ilk önce başkanım Orhan Bozdemir’le paylaştım. “olmaz Şükrü, köyler birbirleriyle kavga eder zaten köylerin birbirleriyle sorunları büyük birde biz ilave etmeyelim” dedi. Bu nedenle nahiye birliği bu turnuvayı başlatamadı şimdi diyeceksiniz bu konuyu yönetime getir din mi? Hayır o zamanlar Orhan beyin hayır dediği bir konunun yönetime gelmesi bu işi baştan kayıp etmek demekti bu nedenle yönetime getirmedim.. İşte bu nedenle turnuvaya 1978 yılında Bozoğlaklı gençlerle birlikte başladık , önce altı köyle toplantı yaptık aramızda Kardere köyü yoktu, ben şişhanede avizecilik yaptığım için etrafımda Kardereli birçok iş sahibi vardı bunlardan biri olan Kemalettin Çakar’a durumu anlattım, olaya sıcak baktı ve ilk toplantıya geldi köyünün gençlerini toplayarak turnuvaya katıldı. Yanlış hatırlamıyorsam Kardere köyünün o günkü 25.000.- TL. olan katkı parasını dernekten alamadılar. Orhan Bozdemir, bu turnuvanın olmasını istemediği için turnuvanın kurucuları içinde yok. İşte bu nedenle bu turnuvayı nahiye birliği değil toplantıya gelen köy spor kulüplerinin başkanları kurmuşlardır.

TURNUVAYI KURAN KÖYLER VE BAŞKANLARI KİMLERDİ?

TAŞBULAK : VEYSEL ARIKAN
TANDIRBAŞI: DURSUN CAN
BOZOĞLAK : BEKİR SEVİM
HAKBİLİR : CEVAT YILMAZ
KARDERE: KEMALETTİN ÇAKAR
TAN : MEHMET ÖZKURT
GEDİKTEPE: ŞÜKRÜ ÜNAL



Bozoğlak derneği lokalinde toplandık, toplantıda turnuvanın yapılıp yapılamayacağını tartıştık ve yapılmasına karar verdik. Böylece dostluk turnuvası başlamış oldu.

TURNUVA NASIL GELİŞTİ ?

lk yıl kendi aramızda oyunculardan ve yöneticilerden hakemler oluşturduk. Ben organizatör olarak genel kurul başkanı oldum. Bozoğlak bu turnuvayı o yıl üstlendiği için Turnuvanın adı `Kemah Köyleri Bozoğlak Turnuvası` oldu .

yapılan tüzük gereği, 1978 yılı sonu sıralamasına göre her yıl bir köy bu turnuvayı üstlenecekti ve turnuvayı yapan köyün ismi o yıl Kemah köyleriyle birlikte anılacaktı. İlk yıl tüm köy başkanları bu turnuvada görev aldı. Olaylar genel kurulda görüşüldü, cezalar genel kurulda verildi yani kural koyan ve yürüten genel kuruldu. İlk yıl turnuvaya 7 takım katıldı.